End of Season Sale - Uštedi do 60 % na odabranim proizvodima -- days --:--:-- KUPI ODMAH

Kako odabrati pravu veličinu kopački

Zamislite...

Naručili ste si nove kopačke preko interneta i nakon nekoliko dana su dostavljene. Brzo otvarate kutiju i izgledaju savršeno.
Obuvate ih kad ono... horor. S užasom uviđate da vam ne pristaju. Ili su premale, preuske ili baš naprotiv, prevelike. Događa se, a može se i vama dogoditi.

Kako odabrati pravu veličinu kopačke i izbjeći sve moguće neugodnosti

U ovom vodiču pronaći ćete sve što trebate znati da biste mogli odabrati baš pravu veličinu za bilo koje stopalo. 

Naučit ćete:

  • Kako izmjeriti stopalo i odabrati pravu veličinu kopačke
  • Na što treba paziti tijekom mjerenja i odabira
  • Što sve može utjecati na odabir prave veličine 
  • Što napraviti ako ipak donesete pogrešnu odluku

Započnimo.

Kupnja novih kopački

Jednostavno je. Trebate nove kopačke. Ne znate koji model odabrati? Blog "Kako odabrati prave kopačke" će vam u tome pomoći. Već znate koji model želite? Cool, onda imate dvije opcije.

  • Prva opcija je posjetiti našu trgovinu. (ali samo ako ćete ići do Praga, inače prijeđite na drugu opciju). Ovo je idealno. Ne samo jer možete birati iz najšireg asortimana kopački u Češkoj, već još bitnije, možete ih isprobati, hodati pa čak i kratko potrčati u njima. Tim više, ako trebate bilo kakvu pomoć ili savjet, naša ekipa je uvijek na usluzi.
  • Druga opcija je narudžba kroz našu e-trgovinu. Kopačke možete naručiti iz udobnosti svog naslonjača, ali nemate ih mogućnost isprobati ili razgledati prije kupnje, što bi vjerojatno željeli. To nije baš idealno, ali i dalje je OK. Ovaj članak je uglavnom za one u takvoj situaciji.

U svakom slučaju je bitno znati koju veličinu kopački trebate.

Koju veličinu kopački trebam?

Saznat ćete nakon što pravilno izmjerite stopala. Ovo jednostavno možete napraviti kod kuće i sve što trebate je komad papira, olovku i ravnalo. Mjerite si stopala poslijepodne - tada su obično raširena i veća. Izmjerite oba stopala jer jedno može biti malo veće, što je normalno ako na prvi pogled nema znatne razlike.

Kako izmjeriti stopala i pravilno odrediti veličinu:

1) Dohvatite komad papira. Bitno je da vam stopalo stane na papir te ga ne prelazi. Stanite na papir u čarapama u kojima ćete igrati - ovo je jako bitno!

chodidlo v ponožce na čistém papíru

2) Ako vam netko pomaže, pitajte ih da vam iscrtaju obrise stopala. Ako ste sami, probajte olovku držati što je više moguće okomito u odnosu na površinu papira.

obkreslování chodidla

3) Uz pomoć ravnala ili metra (u centimetrima) izmjerite udaljenost između dviju najudaljenijih točaka - od prstiju do pete. Zapišite ili zapamtite duljinu u centimetrima.

měření délky chodidla

4) Ponovite postupak na drugom stopalu. Kako smo već spomenuli, moguće da je malo drugačije. Na posljetku ćete imati dva broja koja su ista ili, nadamo se, barem jako slična. Zapamtite ili zapišite samo veći od dva broja.
        
druhé chodidlo

5) Konačnom broju dodajte 4-8 milimetara. Ako znate da osobno preferirate malo više slobodnog mjesta u kopačkama, 8 milimetara bi vam trebalo biti dovoljno, ali ako volite malo tjesnije modele i pri tom nemate problema sa širim stopalom, oko 4 milimetra će vam biti dovoljno. Tim više, ako ste se odlučili za kožne kopačke ne morate uopće dodavati milimetre jer će se i same prilagoditi vašem stopalu.

výsledná délka delšího z chodidel

Gotovo. Imam duljinu.

Izmjerio sam stopala, što sada?

Kada izmjerite stopala, produžite do naše e-trgovine. Odaberite kopačke koje želite i kliknite na dostupne veličine s desne strane stranice. Kako bi odredili veličinu, koristite UK–US–CM table za mjere. Pronađite svoju duljinu (uz par dodanih milimetara) i vidjet ćete koja je to veličina. To je ono što ste tražili!

po přičtení 4 - 8 mm jsme došli ke správné velikosti

Veličine kopački također možete pronaći u tablicama veličina. Izaberite marku kopački i vidjet ćete tablicu koja odgovara njenim veličinama i duljinama u centimetrima. Sada, kada znate svoju veličinu, možete posjetiti prodajno mjesto ili našu e-trgovinu.

už zbývá jenom vybrat si ty pravé

Dodatni savjeti 

Pravilno isprobajte kopačke

Ako ih imate priliku testirati u trgovini, dobro ih isprobajte. Hodajte, skačite, trčite. Isprobajte ih u svakoj mogućoj poziciji stopala. Ako se ne osjećate dobro u njima, isprobajte druge.

Jeste li ih kupili na internetu? Prije nego što ih izvedete na teren (i izgubite pravo na povrat) obujte ih i provedite u njima neko vrijeme. Naprimjer sat vremena. Probajte hodati u njima kod kuće. Ako nakon par minuta kada se naviknete na njih ne budu udobne, nije dobro. Jedino kožne čizme trebaju neko vrijeme da se prilagode vašem stopalu pa s njima budite strpljivi.

Svaka marka ima sasvim drugačije brojeve

Velike marke kao što su Nike, adidas i Puma uglavnom imaju svoj sistem veličina koji se više ili manje razlikuje od ostalih brendova. Stoga, uvijek probajte nastojte birati prema duljini stopala, jer centimetri su uvijek isti. Na našoj stranici možete provjeriti tablice veličina.

Koliko prostora mi treba oko prstiju u kopački?

Staro pravilo "Uvijek ostavite palac prostora oko prstiju" ne odnosi se na kopačke. Kopačke bi vam trebale pristajati što je uže moguće, ali ipak biti udobne. Na vama je koliko praznog prostora preferirate, ali generalno je dobro ostaviti oko 4-8 milimetara. Više prostora bi bilo previše.

Hoće li se kopačke raširiti?

To ovisi o materijalu.

Generalno možemo reći kako će se kožne kopačke raširiti, pa kad takve kupujete pokušajte pronaći one koje će vam u početku biti što tjesnije. Nakon nekog vremena, one će se raširiti i prilagoditi obliku vašeg stopala. Najviše se širi koža klokana, dok se drugi tipovi kože šire manje, ali ipak dovoljno.

Kopačke od sintetičkih materijala se jako malo šire ili se uopće i ne šire. Zbog toga je 4-8 milimetara slobodnog prostora oko prsiju jako bitno.

Kopačke s ili bez vezica?

Kopačke s vezicama možete stegnu točno onoliko koliko vam treba.

S druge strane, kopačke bez vezica također mogu biti uske. One su dizajnirane da pristaju što je uže moguće. Kada ih isprobavate, bitno je da se odmah u njima osjećate ugodno s obzirom na to da ih ne možete naknadno stegnuti, a na terenu će vam biti još i gore!

Kopačke s ili bez ugrađenih čarapa?

Dok birate kopačke, imaju li one integrirane čarape i nije toliko bitno. Jedino ćemo vam napomenuti kako one s čarapama može biti malo teže obuti, ali neki igrači se u njima osjećaju ugodnije jer im donekle stabiliziraju i štite gležnjeve.

Što ako imam široko stopalo?

Bitno je misliti na duljinu stopala, ali ne smijete zanemariti ni njihovu širinu. Ako znate da imate šira stopala, odaberite šire modele. Koji su širi?

Kao šire modele možemo spomenuti Nike Tiempo, adidas Copa Mundial, adidas X, Puma Future, Puma One, Nike Magista, Nike Hypervenom, Mizuno Rebula 3, New Balance Tekela, New Balance Furon 6 Pro i dr.

Za šira stopala su kožne kopačke generalno bolje, jer će se raširiti. Također, adidas i Puma kopačke su generalno šire.

Ako vam se kopačke čine preuske sa strane, nemojte uzimati veći broj. Na terenu će vam stopalo kliziti naprijed natrag, a to je tek užasno. Čak i ako pričamo o kolekciji kopački vašeg najdražeg nogometaša, jednostavno morate odabrati neke druge. Jednostavno toga nisu vrijedne. Bitno je da vam kopačke pašu svojom duljinom, ali i širinom! 

Što ako mi kupljene kopačke ne pristaju?

Ako ti nove kopačke ne pristaju iz bilo kojeg razloga (premale su, velike, preuske...) možete ih vratiti te naručiti veće, manje i sasvim drugi model. Slobodno ih vratite r i naručite druge.

Kako odabrati kopačke za djecu?

Djeci stopala rastu. Često ljudi kažu: "Kupi im veći broj, ionako će im narasti noga."; ali bitno je da djeci kopačke pristaju sada, a ne kroz godinu dana. Prevelike kopačke u kojima će im stopalo kliziti sjedne na drugu stranu su beskorisne. Naravno da možete odabrati nešto veće kopačke u slučaju stopala koje još raste, ali budite umjereni! Ako vam dijete radi nešto što voli, nemojte to pokvariti time što ćete im kupiti pogrešne kopačke.

  • Prije no što kupite kopačke na internetu ili u našoj trgovini, pravilno izmjerite stopala. Mjerenje je besplatno, ne traje duže od 5 minuta i sve što vam je potrebno već imate kod kuće. Tako ćete izbjeći nepotrebnu gnjavažu povrata kopački.
  • Kada vam kopačke dostave (ako ih naručujete putem interneta), dobro ih isprobajte. Obujte ih i hodajte u njima po kući. Čak i do sat vremena.
  • Kopačke nisu tenisice. Kako bi imali dobre rezultate na terenu kopačke vam moraju pristajati što je uže moguće, ali u isto vrijeme biti udobne. Ipak u njima morate provesti čitavu utakmicu.
  • Ako se u kopačkama ne osjećate idealno (preuske su ili labave, preširoke...) odaberite druge. U suprotnom ćete se na terenu osjećati užasno, a to svakako nije poželjno.