Kako odabrati pravu loptu za djecu i odrasle?


Sve može biti lopta uz malo mašte. Oni koji traže loptu trebali bi znati odgovore na nekoliko osnovnih pitanja. Budući da postoje različite veličine i vrste nogometnih lopti. tko će se, gdje/na čemu i koliko često igrati s njom su najvažnija pitanja.

Nogometne lopte po veličini

Veličine nogometnih lopti kreću se od 1 do 5. Najmanje nogometne lopte namijenjene su uglavnom za djecu jer ih je lakše kontrolirati i zato jer su lakše.

  • Nogometna lopta veličine 5: općenito je najčešće korištena lopta. Koristi se za natjecateljske utakmice djece od 12 godina naviše. Međutim, nije iznimka kada se mlađa djeca igraju s ovom veličinom lopte. Promjer nogometne lopte veličine 5 je oko 22 cmTežina lopte veličine 5 kreće se od oko 410 do 450 g. Jedina iznimka su lagane lopte za bosonogi nogomet na plaži i lopte za mali nogomet. One su malo manje (unatoč tome što su označene kao veličina 5) i malo teže da bi imale manji odboj.
  • Nogometna lopta veličine 4: koristi se za treninge i utakmice djece od 8 do 12 godina. Promjer: gotovo 21 cm. Nešto lakše, oko 350 grama.
  • Nogometna lopta veličine 3: za 8-godišnjake i mlađe.  Promjer: 19 cm. Težina je u ovom slučaju oko 290 g.
  • Nogometna lopta veličine 2 i 1 (promjer cca 15 cm) namijenjen najmlađim nogometašima. Zbog njihove veličine možete ih ponijeti praktično svugdje pa su i savršen poklon, suvenier kao i izvrstan alat za poboljšanje tehnike..

Također možete naići na posebnu veličinu 4,5 kada tražite freestyle lopte. Skillbals nešto su manje i ljepljivije pa je s njima lakše izvoditi trikove.

Nogometne lopte po površini za igranje

Da, nogomet se u osnovi može igrati svugdje i sa svime, zato je tako popularan. Međutim, igranje s loptom na pravoj površini, na onoj za koju je napravljena, produžava njezin vijek trajanja, a u nekim slučajevima i poboljšava doživljaj igre. 
Osim skillbala za freestyling, gdje je lopta većinu vremena u zraku, postoje lopte za mali nogomet. Nešto teže i s nižim odskokom. Zatim tu su i lagane lopte, dizajnirane za igranje bosih nogu, na plaži. Postoje i izdržljivije nogometne lopte, koje mogu podnijeti igranje na betonu. Najčešće su i dalje nogometne lopte za travnate terene.


Nogometne lopte po kvaliteti

Pravi oblik, veličina, težina, pritisak i održavanje ovih kriterija s vremenom, kao i odbijanje, ravnoteža i upijanje vode. Ovo su pokazatelji koje FIFA promatra kada je u pitanju dodjeljivanje njihovih certifikata kvalitete lopte. Nogometna lopta može dobiti jedno od sljedeća tri.

Certifikati za lopteloga certifikátů kvality FIFA

1. Najvišu kvalitetu nogometne lopte jamči FIFA QUALITY PRO oznaka. Sve premium lopte za za utakmice ju imaju. Sve utakmice profesionalnih liga i međunarodnih utakmica, uključujući Lige prvaka i Svjetska prvenstva, igraju se s njima. S njima, naravno, treniraju i elitne momčadi. Njihova cijena počinje negdje oko €80.

2. Druga razina kvalitete je FIFA QUALITY oznaka. Većina ovih nogometnih lopti nalazi se u odjeljku lopti za trening. Vrlo su prikladne i za natjecateljske utakmice neprofesionalnih kategorija. To je zlatna sredina u omjeru cijene i kvalitete.

3. Zatim tu je IMS (Internation matchball standard). Ova oznaka jamči da lopta ispunjava osnovne FIFA-ine zahtjeve za kvalitetnu loptu. Te su nogometne lopte prvenstveno za slobodno vrijeme ili za trening.


nemaju kvalitetne naljepnice. To ne znači nužno da su loše kvalitete, jer je FIFA testiranje dobrovoljno i o pojedinim proizvođačima ovisi hoće li ga dobiti za određeni proizvod. Nekoliko drugih aspekata odražava se i na cijenu svih lopti. Na primjer, korišteni materijali i način proizvodnje.

Nogometne lopte po vrstama materijala

Nogometna lopta se sastoji od dva glavna dijela. I unutarnji i vanjski mogu se proizvoditi na različite načine i od različitih materijala, što izravno utječe na cijenu. 

Unutarnji dio - mjehur
Unutarnji dio nogometne lopte - mjehur - može biti od lateksa, butila ili gume.
mjehur od lateksa se koristi za najbolje lopte za utakmicu. Pruža najbolji kontakt, letenje i ima kvalitetan odskok. Treba ga češće napuhavati u odnosu na butilni mjehur.
Butil mjehuri se uglavnom koriste za trening lopte ali i kod nekih lopti za utkamice. Bolje drže pritisak , a dugoročno gledano su i izdržljiviji od onih s unutrašnjošću od lateksa. Letenje je još uvijek jako dobro. Uglavnom su ipak malo tvrđi i teži. Najjeftinije lopte imaju gumeni mjehur unutra. On najdulje zadržava tlak zraka i prilično je izdržljiv. Neće pružiti tako dobar kontakt ili letenje kao prethodna dva.

Vanjski sloj – površina
Tri glavna materijala, baš kao i za unutarnji dio, koriste se za vanjski sloj nogometne lopte. PU – poliuretan, PVC – polivinil klorid, ili mješavina ova dva.
Kvaliteta gornjeg sloja može se prepoznati na prvi dodir. Najbolji kontakt s loptom osigurava poliuretan, koji na površini čini mekani sloj. Osim toga, moderne nogometne lopte imaju fini ili grublji uzorak površine koji dodatno poboljšava kontakt. Obično jeftinije lopte s glatkom površinom mogu biti malo otpornije na vodu, ali klize na mokroj podlozi i nisu tako jednostavne za kontrolirati. 

Nogometne lopte prema načinu proizvodnje

Nogomet se stalno razvija. Svjedok tome je sama lopta. Lopta od smeđe kože (koja je mogla apsorbirati puno vode) postupno je redizajnirana u modernu loptu, izgledajući ovako: ⚽ 32 crno-bijele ploče u obliku peterokuta. Uvedena 1970-ih. Kako vrijeme prolazi i tehnologija se razvija, uvode se različite lopte s manje ploča te različitih oblika i boja. Svaki proizvođač dolazi sa svojim oblikom i rasporedom panela. Glavna razlika današnjih lopti je u načinu na koji su ploče međusobno povezane.
Nogometne lopte se mogu podijeliti na bešavne i one s vidljivim šavovima. Bešavne nogometne lopte spajaju se toplinskim brtvljenjem. Izdržljivije su, vodootporne i imaju bolje prianjanje, što znači bolju kontrolu. One s vidljivim šavovima šivaju se ručno ili strojno. Najnaprednije lopte se proizvode kombinacijom ove dvije tehnike.

Kako održavati nogometne lopte

Pravilna njega produžuje vijek trajanja. To vrijedi i za lopte. Dobro je ukloniti svu prljavštinu nakon igre jer može oštetiti gornji sloj tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Metalnu iglu treba navlažiti prije napuhavanja (voda ili slina pomažu) kako se ne bi oštetio mjehur ili ventil. Tlak u lopti trebao bi biti negdje između 0,6 i 1,1 bara. Idealan pritisak za određenu loptu mogao bi biti napisan neposredno uz ventil. Ako nije, ili nemate sa sobom mjerač tlaka, postupite po svom osjećaju i nemojte previše napuhati loptu, kako biste zaštitili šavove. Čuvajte svoju loptu na sobnoj temperaturi, iznad 15°C i ne ostavljajte loptu vani zimi, niti na grijanju da se osuši. I ono najvažnije: koristite loptu koliko god često želite i uživajte u igri!