FOOTBALL SUMMER SALE - 25 % − 75 % pousta na kopačke i Fanshop proizvode! KUPI ODMAH

header

Tvrdi teren (FG) vs. meki teren (SG-PRO). Po čemu se razlikuju?

Kopačke su najbolje prijateljice svakog nogometaša. Mogu napraviti razliku između savršenog udarca i posklizavanja u ključnom trenutku. Ali, uz toliko opcija, kako odabrati prave? Jedna je od najvećih odluka koje te čekaju odabir između kopački za tvrdi teren (FG) i meki teren (SG-PRO). Razumijevanje razlika između FG i SG-PRO kopački može te poštedjeti neugodnih posklizavanja, ozljeda i značajno poboljšati tvoju igru. 

Razumijevanje osnova

Želimo naglasiti da ćemo u ovom vodiču predstaviti SG-PRO kopačke, ne SG kopačke. Originalni uzorak SG kopački sa šest čepova sad je već zastario. Neki od rijetkih još uvijek dostupnih modela jesu adidas World Cup i adidas Kaiser 5 Cup. Uz iznimku ovih dvaju modela, svi su se brendovi prebacili na 8+ uzorak, odnosno SG-PRO kopačke.

Prije nego što se bacimo na stvar, prođimo još jednom osnove:

Što su kopačke za tvrdi teren (FG)?

FG

Kopačke za tvrdi teren dizajnirane su za prirodnu travu koja je suha ili samo blago mokra. Poput travnatih terena u ljetnim mjesecima ili u područjima s manje kiše. Obično imaju oblikovane plastične čepove koji su kraći i brojniji od onih na kopačkama za meki teren.

Kopačke za tvrdi teren (FG)

Što su kopačke za meki teren (SG-PRO)?

SG-PRO

Kopačke za meki teren izrađene su za mokre, blatnjave i meke terene. Ovi su uvjeti česti u kišnim predjelima i tijekom jeseni i zime. SG-PRO kopačke obično imaju dulje metalne čepove u kombinaciji s plastičnima kako bi osigurale maksimalnu trakciju na skliskim površinama.

Kopačke za meki teren (SG-PRO)

Ključne razlike

Pogledajmo njihove posebnosti.

Konfiguracija i dizajn čepova

FG kopačke

Kopačke za tvrdi teren dolaze s raznim konfiguracijama čepova, ali sve dijele isti cilj: pružanje uravnotežene trakcije i stabilnosti na tvrđim površinama. Čepovi su obično kraći i izrađeni od plastike ili gume. Strateški su postavljeni za ravnomjernu raspodjelu težine i minimiziranje pritiska na zasebne čepove. To smanjuje rizik od ozljeda i maksimizira udobnost. FG kopačke koje su fokusirane na brzinu  (npr. adidas X, Nike Mercurial, PUMA Ultra) imaju nešto drugačiji raspored čepova od drugih kopački kako bi osigurale agresivnu trakciju za brze promjene u kretanju. 

SG-PRO kopačke

Najvažniji je faktor kod kopački za meki teren − grip. Imaju manje čepova od FG kopački, ali su njihovi čepovi dulji i obično metalni. Ovaj dizajn omogućuje čepovima zabijanje u meku podlogu i sprečava posklizavanja. Čepovi se obično mogu skinuti i prilagoditi uvjetima na terenu.  

Trakcija i performanse

FG kopačke

Kad je riječ o trakciji na tvrdim terenima, FG kopačke su sjajne. Veći broj kraćih čepova osigurava dovoljan grip te stabilnost bez zaglavljivanja u terenu. Savršene su za brze okrete, sprinteve i nagla zaustavljanja. Ako igraš na terenu koji je u dobrom stanju, FG kopačke dat će ti agilnost koja ti treba za nadigrati protivničke igrače.

SG-PRO kopačke

Za blatnjave i kišne dane, SG-PRO kopačke pravi su izbor. Nužne su za održavanje ravnoteže i kontrole u uvjetima koji nisu idealni. Ipak, na tvrđim terenima mogu biti neudobne i opasne jer dulji čepovi koji se ne zabiju uspješno u teren mogu uzrokovati ozljede. Nekima je problematično i podizanje lopte, kao i ispucavanje, jer su čepovi predugi da fino stanu ispod lopte. 

p1

Udobnost i pristajanje

FG kopačke

Udobnost je veliki plus za FG kopačke na tvrdim terenima. Kako su čepovi kraći i ima ih više, pritisak se ravnomjerno raspoređuje po cijelom potplatu. To zapravo znači veću udobnost. Usto, FG kopačke općenito su lakše što doprinosi osjećaju agilnosti i brzine.

SG-PRO kopačke

SG-PRO kopačke zasigurno stavljaju grip ispred udobnosti. Dulji čepovi ponekad stvaraju zone pritiska, posebno ako je teren tvrđi od očekivanog. Ipak, sigurnost koju pružaju pri igranju na mokrim i blatnjavim terenima svakako se isplati. Stabilnost koju SG-PRO kopačke osiguravaju velikom broju igrača daje samopouzdanje čak i u izazovnim uvjetima.

Kad odabrati koju vrstu kopački

FG kopačke

Kopačke za tvrde terene najbolje su za suhe prirodne terene. Prikladne su i za umjetnu travu (AG), ali za takve su terene ipak bolje kopačke posebno dizajnirane za umjetnu travu, i to zbog boljih performansi i izdržljivosti. Ako igraš ljeti i u područjima s minimalnom količinom kiše, FG kopačke osigurat će ti grip i udobnost koju trebaš. 

SG-PRO kopačke

Ako si u području s puno kiše ili igraš tijekom vlažnijih mjeseci, SG kopačke apsolutno su nužne. Bolja su opcija i za turnire i utakmice za koje očekuješ blatnjavi teren. SG-PRO kopačke pružit će ti trakciju i stabilnost potrebne za najbolje performanse na mekim, skliskim površinama.

Praktični čimbenici

Održavanje i izdržljivost

FG kopačke

Kopačke za tvrde terene obično se lako održavaju. Kraći čepovi ne kupe previše blata i prašine pa se lakše čiste. Obično su i izdržljivije na tvrdim površinama jer se manje troše od onih u kojima se igra na mekim, blatnjavim terenima.

SG-PRO kopačke

Kopačke za meki teren zahtijevaju više brige. Dulji čepovi mogu se napuniti blatom, a metalni dijelovi mogu zahtijevati redovito čišćenje i zamjenu. Ipak, ako se pravilno održavaju, mogu trajati jednako dugo kao i FG kopačke. Vrijedi napomenuti i da se korištenjem na tvrdim terenima potplat i čepovi SG-PRO kopački mogu uništiti što će im svakako skratiti vijek trajanja.

Cijena

Općenito, SG-PRO kopačke mogu biti nešto skuplje zbog dodatnih materijala (poput metalnih čepova) i specijaliziranog dizajna. Ipak, i FG i SG-PRO kopačke dostupne su u širem rasponu cijena, od povoljnijih do skupljih modela koje koriste profesionalni igrači. Ključno je uložiti u kopačke koje odgovaraju uvjetima u kojima igraš i tvojim potrebama. 

p2

Odabir pravih kopački za tebe

Odabir pravih kopački ne tiče se samo na razumijevanja razlika između FG i SG-PRO kopački. Tiče se i tvojeg stila igre, uvjeta u kojima najčešće igraš i osobih preferencija po pitanju udobnosti. Evo brzi vodič koji će ti pomoći odlučiti:

  1. Procijeni uvjete za igru. Ako obično igraš na suhim, održavanim terenima, FG kopačke bit će najbolja opcija. Ako igraš na blatnjavim i mokrim terenima, potrebne su ti SG-PRO kopačke.

  2. Uzmi svoj stil igre u obzir. Agilni, brzi igrači koji se oslanjaju na brze kretnje vjerojatnije će naginjati stabilnosti i udobnosti FG kopački. Igračima koji cijene stabilnost i igru na obrambenim pozicijama vjerojatnije će više značiti grip koji nude SG-PRO kopačke.

  3. Isprobaj ih. Udobnost je jako važna. Svakako isprobaj obje vrste ako je moguće. Prošetaj u njima, napravi brze okrete i vidi kako ti se čine. Udobnost može značajno utjecati na tvoje performanse na terenu.

  4. Razmisli o održavanju. Ako nisi za predano održavanje, FG kopačke mogle bi biti prihvatljivija opcija. Ako ti nije problem uložiti malo više truda u održavanje svoje opreme, onda ti SG-PRO kopačke mogu pružiti trakciju potrebnu za meke terene.

Zaključak

Odabir između kopački za tvrde i meke terene ključan je za sve igrače. Radi se o biranju opreme koja odgovara okruženju u kojem igraš i koja ti osigurava optimalnu trakciju, udobnost i performanse kad su najpotrebnije. FG kopačke nude stabilnost i agilnost na suhim i tvrdim terenima, dok su SG-PRO kopačke bez premca na mokrim, blatnjavim površinama.

Konačno, najbolje su kopačke one koje odgovaraju tvojim potrebama i stilu igre. Bilo da sprintaš na suhom, tvrdom terenu ili se probijaš kroz blato, prave kopačke puno znače. Zato si uzmi vremena i razmotri opcije. Odaberi mudro. A tvoja će ti stopala i tvoje performanse na tome zahvaliti.