GEAR UP SALE - Uštedi do 55% na odabranim proizvodima -- days --:--:-- KUPI ODMAH

 

U tvojem domu raste mali nogometaš i vrijeme je za prve, druge ili treće kopačke? Odabir odgovarajućih kopački nije lagan zadatak. Ipak nije riječ isključivo o izgledu i o brendu (adidas, Nike, Puma itd.), već je riječ o veličini i materijalu kopački te vrsti terena na kojemu će tvoje dijete igrati.

Prava veličina dječjih kopački

Najvažnija je stvar pronaći pravu veličinu. Kopačke bi trebale biti upravo taman. Zato je nužno pažljivo izmjeriti duljinu djetetova stopala, pogotovo kad kupuješ online. Detaljni, jednostavni vodič za odabir prave veličine donosimo ti u ovom tekstu. Tu ćeš pronaći dobre i korisne savjete. 

Dječje kopačke prema vrsti podloge

Jedan od najvažnijih čimbenika svakako je i površina za koju su kopačke izrađene, odnosno namijenjene. Površina određuje vrstu potplata. Potrebno je razlučiti hoće li dijete igrati na prirodnoj travi, umjetnoj travi ili u zatvorenom.

1) Kopačke za prirodnu travu

Ovo su prave kopačke ako tražiš one za prirodnu travu. Pružaju stabilnost na suhim, ali i vlažnim ili blago blatnjavim terenima. Kopačke za prirodnu travu imaju oznaku FG (firm ground), ali pazi – nisu prikladne za umjetne podloge! Postoji rizik i ozljeda i od gubitka prava na garanciju. 

dětské lisovky

Zašto se kopačke za prirodnu travu ne smiju koristiti na umjetnoj podlozi??

Gumeni granulat koji oblikuje ispunu umjetne trave generira visoke temperature, više od onih na prirodnoj travi. Potplati konvencionalnih FG kopački nisu izrađeni za te temperature, za razliku od AG/MG kopački. Umjetna trava ima i znatno višu trakciju pa se nezaobljeni čepovi mogu zaključati u podlogu na takav način koji uzrokuje ozljede u slučaju nagle promjene smjera kretanja.

Ako tvoje dijete igra i na prirodnoj i na umjetnoj travi i želiš jedan par kopački, onda ti trebaju ili AG ili MG kopačke. One se mogu koristiti na obje vrste površina. 

Kolekcije kopački poznatih igrača

Postoje razni dječji dizajni koji se mogu odabrati. Primjerice, tvoj ti omiljeni igrač može pomoći odabrati. Najbolje imaju vlastite kolekcije. Vrlo popularne, i to ne samo među djecom, zapravo su adidas kopačke u kojima igra Lionel Messi ili Nike kopačke u kojima igra Cristiano Ronaldo. 

Ove kopačke, koje su i najčešće korištene, imaju plastične čepove koji su utisnuti u potplat.

Kopačke za mekane podloge (mokre, blatnjave podloge)

Za mekani teren, kad je igralište mokro, najbolje je koristiti SG kopačke. Njihovi su čepovi obično metalni i zamjenjivi, ali su i viši od onih na FG kopačkama pa se dijete neće poskliznuti na mokrim i blatnjavim podlogama. Druge tehnologije pomažu osigurati najbolju stabilnost i učinak. Primjerice, Nike tehnologa trakcije protiv začepljenja odbija blato. 

kolíkové kopačky

Kopačke za tvrdu podlogu

Hibrid klasičnih kopački jesu kopačke za tvrdu podlogu. Na njihovom su potplatu obje vrste čepova. Ove su kopačke dizjanirane i za mekane podloge. 

lisokolíky

2) Dječje kopačke za umjetnu travu i ostale podloge

Za umjetnu travu postoje posebne kopačke s oznakama AG ili MG (umjetna trava / različite podloge). Ove su kopačke idealno 2-u-1 rješenje ako dijete mijenja terene te igra i na prirodnoj i na umjetnoj travi. Mogu se koristiti i na umjetnom i na konvencionalnom terenu.

Još jedna vrsta jesu kopačke za sintetičku travu (TF). Imaju male gumene klinove preko cijelog potplata i dizajnirane su za umjetne terene svih duljina, kao i za šljunak, snijeg ili beton. Ipak, na običnoj će se travi klizati.

3) Dječje dvoranske kopačke 

Dvoranske kopačke (IC) nemaju čepove ni klinove. Njihova je svrha jasna: upotreba u zatvorenom prostoru, od školskih dvorana do profesionalnih terena. Uz futsal na parketu, mogu se koristiti i na gumenim podlogama.

sálovky

Najpovoljnije dječje kopačke

I gumene kopačke zaslužuju biti spomenute. Za većinu nogometaša – prvi par. Popularne gumenjače povoljne su i relativno izdržljive, posebno njihov gumeni dio. S druge strane, tekstili se brzo suše. Prikladne su za travu i šljunak. Za one koji traže povoljnu alternativu, ipak, imaju dobru cijenu u usporedbi s boljim, modernijim modelima. Ovo je pregled najpovoljnijih kopački iz našeg webshopa. 

Dječje kopačke prema materijalu

Još jedan faktor koji utječe na cijenu jest materijal. Najčešći je sintetika koju je lako održavati, izdržljiva je i vodootporna. Sintetičke su kopačke i najpovoljnije. Najviši razred zauzimaju kožne kopačke. Iako su najskuplje i najzahtjevnije za održavanje, najizdržljivije su i najudobnije te najbolje štite stopalo od gaženja i pružaju najbolju kontrolu nad loptom.

Dječje kopačke s vezicama i bez njih

Kopačke se dijele i na one s vezicama i one vez njih. Kopačke bez vezica osiguravaju bolji kontakt s loptom, ali moraju savršeno pristajati stopalu od samog početka. Neki modeli bez vezica imaju vezice s vanjske strane svoda stopala. Kopačke u visini gležnja imaju i čarapicu koja povećava vezu kopačke i stopala i osigurava još veću udobnost.