SEASON PREPARATION SALE – Min. 25 % popusta na odabrane proizvode KUPI ODMAH

BF LvL

S vezicama ili bez?

2022. je godina, a kopačke bez vezica više nisu samo ludi eksperiment dizajnera kao do sada. Sve je počelo 2006. godine kada je Lotto izdao svoje futurističke Zhero Gravity kopačke, ali u to vrijeme nisu imale veliki utjecaj na nogometnu industriju. Tek 10 godina nakon njihovog izlaska adidas je izdao svoje prve kopačke bez vezica pod nazivom ACE 16+ Purecontrol, čime je započela ludnica za kopačkama bez vezica.

Mi ćemo vam pokušati objasniti glavne razlike između klasičnih verzija kopački s vezicama i onih bez njih.

Kopačke bez vezica

 

Gallery

   
adidas je glavni igrač na ovom tržištu, ima verzije svih trenutnih kopački bez vezica. Nedavno su Nike, Puma, pa čak i New Balance počeli testirati kopačke bez vezica, i samo je pitanje vremena kada će biti na istoj razini kao njihov konkurent s tri pruge.
 

Gallery

   

Prednosti kopački bez vezica

Većina nas će se vjerojatno složiti da kopačke bez vezica imaju tu izvjesnu estetsku privlačnost koju ne možemo poreći. Besprijekoran dizajn bez šavova, neometan klasičnim vezicama, definitivno nam je zapeo za oko.
Osim njihovog izgleda, uglavnom se radi o osjećaju lopte. Mnogi profesionalni igrači nedavno su se prebacili na verzije bez vezica jer više vole taj "bosonogi" osjećaj koji kopačke na vezanje nemaju.

Nedostaci kopački bez vezica


Glavni problem s kopačkama bez vezica je taj što one neće svima savršeno pristajati. Svatko od nas je drugačiji i ima drugačiji oblik stopala. Neki imaju uži, neki širi, a neki viši rist. Osim klasične veličine, kroj im je univerzalan pa nekome mogu biti pretijesne ili, naprotiv, prelabave u predjelu rista. No ako vam to ne predstavlja problem, onda kopačke bez vezica mogu biti pravi izbor.

Kopačke bez vezica


Kopačke na vezanje

 

Gallery

Prednosti kopački na vezanje


Klasične kopačke na vezanje uglavnom jamče odlično pristajanje. Zahvaljujući vezicama, vaša noga neće kliziti  i stoga vas brza promjena smjera nikada neće neugodno iznenaditi. Osim toga, Puma je "zaključavanje" stopala podigla na višu razinu sa svojim modelom Future 1.4 koji osim kompresijskih traka, koje se omotavaju oko stopala, ima i revolucionarni sustav vezanja. To jamči da će kopačke pristajati točno vašem tipu stopala i da će svi prostori biti popunjeni kako treba. Stoga s klasikom ne možete pogriješiti.
 

Nedostaci kopački na vezanje

"Problem" s vezicama je vezanje. Hoće li se to uzeti kao minus je vrlo subjektivno, budući da smo to u prethodnom paragrafu spomenuli kao pozitivnu stvar. Da, više ćete vremena potrošiti na vezanje kopački, ali do sada su vezice bile normalan dio svih kopački pa sumnjamo da će ikome toliko smetati.

Kopačke na vezanje

Zaključak


Rasprava o "s ili bez vezica" uvijek će ovisiti o osobnim preferencijama i obliku vaših stopala. Ako imate netipičan oblik stopala, vjerojatno je bolje da se držite klasičnih modela kopački.

Ali ako vam kopačke bez vezica dobro stoje i tražite prirodniji osjećaj na lopti, onda nema razloga za brigu, kupite primjerice, jedan od adidas elite modela već danas!